Vad händer på ponymarknaden egentligen?

 Jag har studerat My Little Pony marknaden på Tradera sedan -09 borsett från det senaste halvåret då jag inte varit så aktiv men nu börjat kika in mer frekvent igen och jag har sett mer eller mindre underliga förändringar.
 
Sista tiden har en märklig vändning tagit fart på Tradera. Mycket nya samlare har tillkommit och det verkar som att vanliga ponier går väldigt högt och ovanliga ponier går skamligt lågt. Här om dagen gick Baby Tiddley Winks för 175 kr vilket är nästan löjligt högt för henne, den ponyn var dessutom inte MINT medan en Munchy gick för 170 kr som annars lätt är värd runt 600 kr! Cupcake var för några år sedan värd en hel del men idag verkar hon inte gå för så mycket mer än runt 200 kr vilket också är en smärre skandal. Var dock aktsamma med skicket! Bara för att en pony är olekt så betyder det inte per automatik att den är MINT, den kan ha utveckla åldersfläckar eller ha blekt hår ändå!
Som säljare måste man anpassa sig till den rådande marknaden men det finns gränser, det är upp till säljaren att sätta begärt pris sen får köparna helt sonika anpasa sig efter det. Som MINT-samlare är man nästan beredd att betala vad som helst för en pony som verkligen är MINT och komplett. Däremot ska man absolut inte betala överpriser för vanliga ponier som varken är kompletta eller felfria.
En liten måttstock för säljare kan vara att: utgå från 300 kr och dra sen av 20-50 kr för varje fel man hittar på ponyn samt varje sak som saknas, på ett ungefär. Åldersfläckar är ett så pass allvarligt fel att ponyn nästan inte är värd någonting med dessa fläckar. Jag skulle då i alla fall aldrig köpa en sådan pony oavsett hur ovanlig eller billig den än må vara (jag pratar inte missfärgningar i plasten nu utan dessa bruna fläckar!). Ovanligare och dyrare ponier har högre utrop och då utgår man från det priset etc.
 
Sälja
Jag tycker att man för en komplett MINT-pony så ska man kunna ta 300 kr och uppåt oavsett hur vanlig den är men då pratar jag kompletta ponier som är MINT! Alltså inte loose utan tillbehör för då pratar vi helt andra priser. Enbart själva stickern (puffy sticker) har ett värde på 50 kr och uppåt om den är i orört fint skick. Så ett utrop på en sådan pony bör vara på 300 kr -saknas något eller en skavank som gör den NM sjunker givetvis priset avsevärt. Dessa kompletta MINT-ponier är extremt ovanliga och det är väldigt sällan man hittar sådana. Jag samlar bara på MOC och MIB men skulle jag hitta en sådan pony så skulle jag köpa den direkt. När det gäller vanligare baby ponier i senare släpp exempelvis Baby Sparkle ponierna som enbart hade en kam med sig så pratar vi givetvis betydligt lägre priser/utrop, även som mint och kompletta.
 
MOC/MIB marknaden
Idag är MOC och MIB marknaden rent ut sagt skandal på Tradera! Loose ponier går för mer än en MOC och så ska det givetvis inte vara. En MOC bör kosta runt det dubbla i jämförelse med samma pony loose (MINT och komplett), för en vanlig MOC (exempelvis Baby Sparkle ponierna) bör utropet alltså ligga på minst 300 kr! Men pratar vi vanliga tidigare G1:or exempelvis Posey, Cotton Candy mfl bör utropet vara på över 500 kr. Detta är något säljarna måste börja ta på allvar. Sätt högre utrop och inte bara 200 kr. 
Detta är faktiskt lite av en skandal!
 
 
Cherries Jubilee -en pony som är vanlig loose och som MINT och komplett med ribbon, borste och puffy sticker inte är värd mer än runt 300 kr. Som MOC är den dock tämligen ovanlig och då pratar vi minst 600 kr. Jag kan säga att jag betalade betydligt mycket mer för denna MOC än 600 kr och det tycker jag den är värd. Ju tidigare och finare MOC ju ovanligare och mer värd är den ;)
Sen är det givetvis så att de som är ovanliga loose också kostar betydligt mycket mer som MOC.

Kommentarer
Postat av: Cleo

Som ny samlare är det så svårt att veta vilka som är vanliga och värdet. Sen är det lätt att dras med framförallt när det är ponyer man ville ha som barn och nu kan köpa.

Glad att jag hittade din blogg =)

Svar: Okej, jättebra förklaring då förstår jag. Ja i början är det lätt att dras med och tokköpa, det gjorde jag med i början men sen inser man att vissa vanlig kommer igen och igen och den ena finare än den andra. Det tar ett tag innan man gör sina urval och börjar rikta in sig, för mig tog det ett bra tag. Va kul att du hitta hit! :)
Night Flies

2013-05-02 @ 22:13:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0